30.1.2017. 11:14
0
"Guterres bi se trebao izviniti Palestincima zbog izjava o Jerusalemu"
Visoki palestinski zvaničnik izjavio je u nedjelju da bi se generalni sekretar UN-a António Guterres trebao izviniti zbog izjava koje je dao o Jerusalemu.

Izraelski javni radio javio je u nedjelju da je Guterres ranije rekao kako je "jasno kao sunce da je hram koji su uništili Rimljani, jevrejski hram", misleći na mjesto podjednako sveto za Jevreje i muslimane poznato kao Brdo hrama na kome se također nalazi džamija al-Aqsa.

Adnan al-Huseini, ministar za Jerusalem Palestinskih nacionalnih vlasti (PNA) izjavio je za Xinhuu da je on (Guterres) zanemario rezolucije UNESCO-a koje jasno navode da je džamija al-Aqsa čisto islamsko kulturno naslijeđe".

Al-Huseini je dodao da su  Guterresovi komentari "kršenje svih ljudskih, diplomatskih i pravnih pravila i suprotni su njegovoj poziciji generalnog sekretara" dodajući da bi se on (Guterres) trebao izviniti palestinskom narodu zbog svojih izjava".

Bivši portugalski premijer koji je u januaru preuzeo dužnost čelnika UN-a izjavio je, ipak, da "niko ne može negirati istinu da je Jerusalem sveti grad za tri velike religije".

Guterres jer izjavio kako ne namjerava predstaviti bilo kakvu političku inicijativu na rješenju sukoba između Izraela i Palestinaca, iako podržava rješenje po principu dvije države i spreman je da pruži ruku pomoći objema stranama ukoliko se ukaže potreba za time. 

Palestinci žele istočni dio Jerusalema, koji je okupirao Izrael u 1967., za svoju buduću prijestonicu, dok Izrael, koji je anektirao istočni dio grada, insistira na kompletnom gradu kao vječitoj prijestonici jevrejske države.

(Fena) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.