3.2.2017. 21:53
0
Specijalni izvjestitelj UN-a pozvao Vijeće sigurnosti da zaustavi odluku Izraela o ilegalnim naseljima
Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama Michael Lynk u petak je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi odluku izraelske vlade o izgradnji novih ilegalnih stambenih jedinica na Zapadnoj Obali, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju objavljenom danas, Lynk je upozorio kako odluka o izgradnji novih 3.000 stambenih jedinica u izraelskim naseljima predstavlja otvorenu provokaciju za rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se traži hitna zaustavljanje gradnje novih stambenih jedinica.

"Ukoliko se Izrael uvjeri da međunarodna zajednica nije u stanju poduzeti važne korake kako bi se provela rezolucija Vijeća sigurnosti, odlučno će nastaviti s projektom izgradnje novih naselja", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako aneksija okupiranog palestinskog teritorija predstavlja najagresivnije kršenje međunarodnog prava.

S druge strane, Ujedinjeni narodi (UN) su u srijedu upozorili izraelske vlasti zbog, kako se navodi, jednostranih postupaka kojima se ugrožava postizanje dogovora o dvodržavnom rješenju.

U saopćenju Ureda generalnog sekretara UN-a navodi se kako je odluka Vlade Izraela o izgradnji novih stambenih jedinica u izraelskim naseljima veoma zabrinjavajuća.

Iz UN-a apeluju na sve strane da se vrate za pregovarački stol.

Podsjećamo, izraelske vlasti odobrile su izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj Obali, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Izraela. Izraelske vlasti su prošle sedmice odobrile izgradnju 3.066 stanova u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj Obali.

Oko 500.000 jevrejskih doseljenika trenutno naseljava više od 100 naselja na Zapadnoj Obali sagrađenih otkako je Izrael okupirao region i Istočni Jerusalem 1967. godine.

Prema međunarodnom pravu, sva naselja na teritoriju koje je okupirao Izrael smatraju se nelegalnim.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je krajem decembra prošle godine, uz suzdržanost SAD-a, izglasalo rezoluciju 2.334 kojom se nalaže hitno okončanje izraelske politike izgradnje ilegalnih doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji. Tu odluku je izraelska vlast oštro kritikovala i ocijenila neprihvatljivom.

(Anadolu Agency) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.