6.2.2017. 18:10
0
Merkel: Njemačka će tražiti zajednički jezik s Trumpom "gdjegod je to moguće"
Njemačka će tražiti zajednički jezik "gdjegod je to moguće" s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel, uprkos razlikama kada je u pitanju Trumpova zabrana ulaska građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja.


Njemačka je najveća evropska ekonomija. Sjedinjene Države bile su njen najveći pojedinačni trgovinski partner u 2015. dok je njemački izvoz značajno nadmašivao uvoz iz Amerike, i postoji briga u Berlinu zbog mogućnosti zauzimanja izraženog protekcionističkog pristupa Washingtona.

- Pokušat ćemo nalaziti zajednički jezik gdjegod je to moguće - izjavila je Merkel novinarima u Münchenu.

Naglasila je značaj NATO-a i priznala je potrebu da Njemačka "učini više na polju odbrane".

Bivši predsjednik Barack Obama također je vršio pritisak na evropske saveznike da ulože više u troškove odbrane, "ali je to sada dobilo i veći značaj", kazala je Merkel.

- Vidjet ćemo, temu po temu, gdje možemo sarađivati i gdje imamo različita mišljenja. U njemačkom je interesu, međutim, da ojačamo zajednički jezik tamo gdje je moguće, s naše strane - od saradnje obavještajnih služni do vojnih pitanja, i naravno, do činjenice da su Sjedinjene Države najveći trgovinski partner Njemačke - izjavila je Merkel.

Trump je nazivao NATO "zastarjelim". Bijela kuća saopćila je, ipak da su se dvoje čelnika saglasilo tokom razgovora od prije sedmicu dana o "suštinskom značaju" NATO-a za transatlantske odnose.

Merkel je kritikovala imigracijska ograničenja koje je uveo Trump, ali se inače suzdržavala u komentarima nove američke administracije.

Upitana da li njemačke kompanije i banke trebaju da se štite od eventulanih protekcionističkih američkih mjera, ona je odgovorila: "nemam razloga da spekuliram".

- Moramo vidjeti šta američka administracija čini, i tada ćemo razmotriti da li da reagiramo ili ne - kazala je.

Merkel je ponovila svoje obavezivanje na multilateralizam i trgovinske sporazume, prenosi AP.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.