6.2.2017. 19:10
0
''S Trumpom ili bez njega, EU mora napredovati na svom putu''
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da je potrebno da Evropska unija (EU) čak i bez podrške SAD-a nastavi igrati, kako je kazao, "istaknutu ulogu" u svijetu.


Nakon susreta s premijerom Francuske Bernardom Cazeneuveom, Juncker je podsjetio da su čelnici zemalja EU-a prošle sedmice održali samit na Malti gdje su, kako je rekao, razgovarali i o ulozi Unije u svijetu.

"S Trumpom ili bez njega, EU mora napredovati na svom putu", kazao je Juncker.

Istakao je kako EU ima vrlo jasno određene ciljeve koje želi ostvariti u narednom periodu.

"Naši ciljevi su vrlo jasni. Uprkos posljednjim dešavanjima, Evropa mora nastaviti igrati istaknutu ulogu na svome kontinentu ali i u svijetu", rekao je Juncker.

Podsjetimo, Juncker je nakon pobjede na američkim predsjedničkim izborima za Trumpa kazao kako predstavlja rizik za odnos između Evropske unije i SAD-a.

Juncker je tada upozorio i na, kako je kazao, opasne posljedice Trumpovih izjava o sigurnosnoj politici. Podsjetio je i na Trumpovu izjavu u kojoj se činilo da Belgiju, državu u kojoj su sjedišta EU-a i NATO-a, smatra gradom.

"Trebat ćemo naučiti izabranog predsjednika šta je Evropa i kako ona funkcionira", naglasio je Juncker. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.