10.2.2017. 22:30
0
Grčka i evropski kreditori približili stavove
Grčki ministar finansija i međunarodni kreditori ostvarili su "suštinski napredak" u petak u približavanju stavova oko programa pomoći koji drži grčku ekonomiju u životu, u jeku novih neizvjesnosti oko budućnosti te zemlje u eurozoni.


- Ostvarili smo suštinski napredak i blizu smo zajedničkom jeziku za povratak misije u Atinu u narednim sedmicama, izjavio je holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem, koji predsjeda Eurogrupom ministara finansija članica eurozone, nakon razgovora u u Bruxellesu.

Dijsselbloem je kazao da sve strane "jasno uviđaju da je pravovremena finalizacija razmatranja drugog paketa pomoći u svačijem interesu".

Kazao je da će 19 ministara finansija eurozone insistirati na napretku na narednom zvaničnom sastanku 20. februara. Zaključivanje razmatranja programa pomoći moglo bi Atini dati pristup novim sredstvima i otvoriti put za bitne diskusije o pomaganju Grčkoj da olakša dužničko breme, koje trenutno iznosi 180 posto BDP-a zemlje. 

 Grčka treba da se dogovori s Međunarodnim monetarnim fondom i svojim evropskim kreditorima o novim reformama kako bi omogućile kreditnu pomoć. Iako Grčka ne insistira da nema urgentnih potreba za gotovinom, bez novca bi se suočila s novom mogućnošću neispunjenja obaveza - nečega što je skoro izazvalo krah eurozone u 2015.

Naredni rok za Grčku da otplati dug je u julu, ali zvaničnici žele da riješi svoje finansijske probleme prije ključnih evropskih izbora koji se primiču u ovom mjesecu. Holanđani izlaze na izbore 15. marta, za njima slijede Francuzi u aprilu i maju i Nijemci u septembru, a pitanje davanja novih kredita Grčkoj politički je osjetljivo.

Pregovori oko grčkih reformi obilježeni su neslaganjima. Grčka vlada protivi se reformama radne politike a MMF se spori s evropskim kreditorima oko obima do koga masovni dug zemlje treba biti ublažen.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.