12.2.2017. 15:28
0
Steinmeier novi predsjednik Njemačke
Frank-Walter Steinmeier je novi predsjednik Njemačke, već nakon prvog kruga glasanja. On je dobio 931 jedan glas od ukupno 1.253. Za imenovanje mu je bilo potrebno 631 glas.

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od poslanika Bundestaga, donjeg doma parlamenta i predstavnika pokrajina - Bundesrata, koja se sastoji od 1.253 poslanika (630 izabranih i 630 koji su delegirani iz 16 njemačkih pokrajina), donijeli su odluku da Steinmeier na mjestu predsjednika Njemačke zamijeni Joachima Gaucka.

Glasanje je održano u berlinskoj staklenoj kupoli Reichstag zgrade, gdje su među glasačima bili umjetnici, pisci, muzičari i njemački nogometni selektor Joachim Loew.

Osim Steinamiera u konkurenciji za predsjednika Njemačke bila su još četiri kandidata.

Opoziciona Ljevičarska partija kandidirala je Christopha Butterweggea, Alternativa za Njemačku (AFD) Albrechta Glasera, Partija slobodnih birača iz Bavarske nominirala je Alexandera Holda, a četvrti kandidat je bio Engelbert Sonneborn.

Sva četvorica su dobili veoma mali broj glasova u odnosu na Steinmeiera.  

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.