14.2.2017. 10:02
0
U ratnim zonama živi 250 miliona djece, stotine hiljada djece vojnika
Pariz će 21. februara biti domaćin konferencije kojom se želi upozoriti međunarodnu zajednicu na sudbinu 250 miliona djece koja žive u ratnim zonama i uputiti poziv za donacijama, najavljuje francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Konferencija će okupiti zemlje potpisnice Pariških principa i obaveza, popisa smjernica koje bi trebalo usvojiti radi zaštite djece, koji je potpisan prije deset godina.

Prisutne će biti i brojne nevladine organizacije, kao i djeca vojnici koja će svjedočiti o svojim iskustvima.

"Uticaj sukoba na djecu teži je i raznolikiji nego ikad", upozorio je Jean-Pierre Lacroix, dužnosnik zadužen za međunarodne organizacije pri francuskom ministarstvu vanjskih poslova, na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

"Postoji fenomen regrutiranja djece vojnika, s visokim brojkama u nekim zemljama, više od 17.000 u Južnom Sudanu, oko 5.000 u Somaliji, više od 1.000 u Jemenu", istaknuo je.

Konferencija će biti i prilika da se uputi poziv za donacijama.

"Potrebe iznose 3,3 milijarda dolara, od čega  1,4 milijarde  je potrebna samo za Siriju ", procijenio je Sebastien Lyon, glavni direktor UNICEF-a u Francuskoj.

UNICEF na terenu radi na oslobađanju djece vojnika. Od 2000. godine "oslobođeno je oko 100.000 djece", po podacima te organizacije, prenosi Hina.

(FENA)

RatDjeca
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.