14.2.2017. 20:15
0
Atina će dobiti prvu džamiju nakon skoro dva stoljeća
Više od pola miliona muslimana koji žive u Atini dobit će službeno prvu džamiju nakon skoro dva stoljeća.


Glavni grad Grčke nema službenu džamiju od kako su protjerane Osmanlije 1833. godine, a zamjenik ministra vanjskih poslova Ioannis Amanantidis kazao je prošle godine da je ovo jedini evropski glavni grad koji nema takav vjerski objekat, prenosi Reuters.

Već godinama muslimani u Atini obavljaju svoje vjerske dužnosti na improvizovanim mjestima, podrumima ili skladištima koja su često mete rasističkih napada.

U maju je premijer Alexis Tsipras objavio izgradnju džamije, dodajući da će to vlada podržati iz poštovanja prema muslimanskom stanovništvu u Atini, ali i zato jer imaju obavezu štititi njihove vrijednosti.

Planirano je da nova džamija koja će imati površinu hiljadu metara kvadratnih, ali bez minareta, bude izgrađena u aprilu u staroj pomorskoj bazi u industrijskom dijelu Atine.

- Trebamo džamiju za nove generacije, naše mlade, kako bi se osjećali ravnopravno u društvu - kazala je glasnogovornica grčke asocijacije muslimana Anna Stamou.

"Zlatna zora", jedna od stranaka desnice, a koja je treća po popularnosti u Grčkoj, smatra da muslimani opterećuju državnu blagajnu u vrijeme krize.

Zlatna zora također je najavila pojačanje protesta povodom izgradnje džamije.

- Imali smo mnogo protesta, a sigurno je da ćemo ih imati još - istakao je parlamentarac Ilias Panagiotaros.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.