14.2.2017. 21:00
0
Štrajk državnih službenika u Njemačkoj: Traže veće plate
Državni službenici u nekoliko pokrajina u Njemačkoj su štrajkovali u utorak, zahtijevajući povećanje plata.


Naime, državni službenici u šest njemačkih pokrajina su štrajkovali u znak upozorenja njemačkim vlastima od kojih traže veće plate.

Tako su danas mnoge škole i vrtići u Njemačkoj zbog štrajka bili zatvoreni.

U Berlinu je oko osam hiljada osoba održalo protestnu šetnju od trga Alexanderplatz do trga Pariser Platz kod Brandenburške kapije.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Više novca nastavnicima", "Pravednije plate" i "Povećajte naš kredibilitet. To zaslužujemo".

U gradu Bremenu veliki broj općinskih službenika i policajaca danas su, u znak protesta, napustili radna mjesta.

Također, danas je štrajkovao i veliki broj državnih službenika u pokrajinama Bavarska, Baden-Württemberg, Saksonya-Anhalt i Hamburg.

Inače, u četvrtak i petak u njemačkom gradu Potsdam će biti održani razgovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike.

Sindikati koji zastupaju državne službenike traže povećanje plata od 6 posto za državne službenike, dok pokrajinske vlasti smatraju kako je toliko povećanje neprihvatljivo.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.