16.2.2017. 16:48
0
U Italiji i Francuskoj smrtno stradalo šest planinara
Šest planinara je poginulo u dvije odvojene nesreće koje su se dogodile u Italiji i Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Planinari su poginuli nakon što su se ledene ploče odvojile od planinske padine, saopćili su predstavnici gorskih službi spašavanja. 

Vlasti su saopćile da je do odvajanja ledenih ploča došlo nakon naglog povećanja temperatura, što je dovelo do topljenja leda. 

Podsjetimo da su četvorica planinara poginula nakon što se ledena ploča odvojila od planinske padine u blizini sjeverne italijanske granice sa Švajcarskom. Peti planinar je preživio nesreću koja se dogodila u četvrtak u Gressony-Saint-Jeanu u regiji Val d'Aosta.

Adriano Favre, šef Gorske službe spašavanja Val s'Aosta, kazao je ranije za italijansku državnu televiziju da su planinari vjerovatno imali dosta iskustva, s obzirom na to da je uspon koji su željeli savladati bio veoma zahtjevan. 

U francuskim Alpama poginula su dvije osobe u blizini grada La Grave. Led se odvojio od planinske padine i pao na njih, kazao je Julien Michon iz Gorske službe spašavanja u Brianconu. 

Istakao je da je vrijeme bilo za to doba godine neubičajno sunčano. 

(Anadolu Agency) 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.