20.2.2017. 11:50
0
Hiljade iračkih vojnika u operaciji oslobađanja zapadnog Mosula
Iračke snage krenule su prema zapadnom Mosulu, posljednjem velikom uporištu snaga takozvane Islamske države u Iraku. Operacija je počela u nedjelju pri čemu je vojska zauzela nekoliko sela, a BBC danas javlja kako se pucnjava čuje iz daljine.

Vojska najprije planira zauzeti aerodrom, a nakon toga će krenuti u borbu za gusto naseljena područja u kojima je preko 3.000 boraca ISIS-a. Oni su poručili kako će svim snagama braniti svoje posljednje uporište u Mosulu.

Nakon teških borbi prošlog mjeseca je oslobođen istočni dio Mosula. U napad za oslobođenje zapadnog dijela Mosula uključene su hiljade vojnika koji imaju artiljerijsku i zračnu podršku. Kako prenosi BBC, njihov napredak je usporen zbog improviziranih eksplozivnih naprava koje su podmetnuli ISIS-ovci.

Ujedinjeni narodi strahuju za živote civila koji su zarobljeni u Mosulu, a kojih ima oko 650.000. Kako bi se spriječile dodatne žrtve, podijeljeni su letci o tome kako će od nedjelje početi napad u zapadnom dijelu Mosula. 
Vojska kaže kako će zapadni dio biti teže osvojiti od istočnog zbog brojnih uskih ulica i prolaza. To je ujedno i dio grada koji je manji, ali je naseljeniji.

Prema izvještaju UN-a, gotovo polovina žrtava iz oslobađanja istočnog dijela Mosula su bili civili.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.