20.2.2017. 22:04
0
Širom Velike Britanije održni protesti protiv posjete Trumpa Londonu
Proteste koje je organizovala nevladina organizacija "Stand Up To Racism", podržale su brojne nevladine organizacije i udruženja.

Na protestima koji su danas održani ispred zgrade Parlamenta u Londonu okupio se veliki broj građana.

Okupljeni su protestovali Trumpove odluke o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja, izgradnji zida na granici s Meksikom, kao i stav britanske premijerke Therese May prema Trumpovoj politici.

Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su: "Ovdje ne želimo Trumpa" i "Ne Trumpu".

Političarka iz reda Zelenih Caroline Lucas, koja se obratila prisutnima, istakla je da je potrebno otkazati posjetu Trumpa Londonu.

"Valjda nešto znači što je blizu dva miliona ljudi podržalo peticiju kojom žele spriječiti ovu posjetu. Ovdje sam kako bih kazala da je Trump islamofobičan i rasista", rekla je Lucas.

Jane Calley, koja se također nalazila među demonstrantima, kazala je da je zabrinuta zbog budućnosti devetogodišnje kćerke.

"Ne želim Trumpa u Engleskoj. Čovjek želi širiti mržnju i rasizam. Ovdje ne želimo njegovu mržnju i laži", rekla je ova Britanka.

David Sheiner je istakao da britanska Vlada želi dobre odnose s Trumpom zbog štete koju je ovoj zemlji nanio Brexit.

"Vlada je u očajnoj poziciji i želi uspostaviti nova partnerstva", kazao je Sheiner.

Protesti su, osim u Londonu, održani još u 30-tak britanskih gradova, uključujući Liverpool, Manchester, Nottingham, Brighton, Bristol, Newcastle, Edinburgh, Glasgow i Leeds.

Inače, britanski zastupnici danas raspravljaju o peticiji koju je potpisalo više od 1,8 miliona ljudi, a kojom se traži otkazivanje posjete američkog predsjednika Londonu.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.