24.2.2017. 20:22
0
SAD: Činimo napore da Vijeće sigurnosti izglasa rezoluciju o sankcijama sirijskom režimu
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je izjavila u petak da se poduzimaju napori kako bi u Vijeću sigurnosti UN-a bila izglasana rezolucija kojom se predviđaju sankcije protiv režima koji u Siriji koristi hemijsko oružje.

Vijeće sigurnosti UN-a je danas na zatvorenoj sjednici razmatralo pitanje uvođenja sankcija odgovornima za upotrebu hemijskog oružja u ratu u Siriji.

Haley je nakon sjednice kazala novinarima da se poduzimaju potrebni koraci kako bi se uskoro glasalo o pomenutoj rezoluciji.

Podsjetila je kako je izvještaj stručnog tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) jasno pokazao da je sirijski režim koristio hemijsko oružje u ratu u Siriji.

"Dokazi su jasni, ali se neki ipak ne zadovoljavaju time. To je baš glupo. Dokle će Rusija štititi režim i tražiti izgovore. Ljudi su umirali od hemijskog oružja. To je barbarstvo. Zato je važno da ova rezolucija bude izglasana", istakla je Haley.

Francois Delattre, francuski ambasador pri UN-u, je napomenuo da će pomenuta rezolucija u najbržem mogućem roku biti izglasana.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Safronkov je izjavio da nije ispravno da rezolucija ne bude izglasana jer, kako je kazao, još uvijek traje istraga o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Dodao je također i kako će Rusija uložiti veto na pomenutu rezoluciju.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.