3.3.2017. 14:26
0
Pacijent svirao gitaru tokom operacije mozga
Dok su mu uklanjali tumor na mozgu, 40-godišnji Rolden Batista svirao je doktorima serenadu. Na opštu radost brazilskih ljekara, Batista je svirao jednu od najpopularnijih lokalnih pjesama.

Prošle godine, nakon serije napada, Rolden je shvatio da nešto nije u redu s njim. Rendgenski snimci pokazali su da ima tumor u obliku srca.
 
Postojale su dvije operativne metode: jedna je uključivala potpunu anesteziju, druga da hirurzi probude pacijenta tokom operacije.

Pošto je druga opcija nosila više šansi za uspješan ishod operacije, Batista se odlučio za drugu metodu, piše “B92“…

“Doktor je došao na ideju da mi da da sviram gitaru u toku operacije”, rekao je.

To je najbrži način da hirurzi ustanove da li su napravili grešku tokom operativnog zahvata.

Da je Batista u jednom trenutku zastao, hirurzi bi imali vremena da premreže oblasti mozga zadužene za kontrolu pokreta, govor i čula prije nego što bude prekasno.

Gospodin Batista je takođe oduševio svoju suprugu kada ju je u sred operacije nazvao da joj kaže da se osjeća “kao ratnik”.

Operacija je izvedena uspješno, a pacijent se trenutno oporavlja kod kuće.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.