11.3.2017. 14:10
0
Holandija otkazala dozvolu slijetanja Cavusogluvom avionu
Holandska vlada u subotu je povukla dozvolu slijetanja avionu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, intenzivirajući diplomatski spor između dvije NATO saveznice oko kampanje za turski referendum o ustavnoj reformi.


Holandska vlada navodi u saopćenju da je povukla dozvolu "zbog rizika po javni red i mir" koji izaziva predložena posjeta Cavusoglua Rotterdamu.

Cavusoglu je jutros u intervjuu za privatnu TV stanicu CNN Turk izjavio: "Ako Holandija otkaže moju dozvolu, naše sankcije Holandiji bit će teške".

Također je ponovio optužbe turskih zvaničnika da zabrane mitinga predstavljaju "fašističku praksu". 

Cavusoglu je izjavio da njemačke i holandske zabrane mitinzima pobornika za ustavne promjene znače da Evropa staje na stranu tabora protiv promjena. Ustavne promjene dale bi turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu veće ovlasti.

Holandska vlada saopćila je da traga s turskim vlastima za "prihvatljivim rješenjem" Cavusogluovih planova da održi mitinge u Holandiji, ali su "prije i nego što su ti razgovori okončani turske vlasti javno zaprijetile sankcijama. To čini potragu za razumnim rješenjem nemogućom".

Diplomatski spor dešava se samo nekoliko dana prije nego što Holanđani izađu na birališta 15. marta za donji dom parlamenta. Predoizbornom kampanjom dominirala su pitanja nacionalnog identiteta, dok se očekuje da antiislamski političar Geert Wilders ostvari značajne pomake.

Uoči današnje odluke, Wilders je optužio vladu za slab odgovor na turske planove da pošalje ministre u Holandiju kako bi provodili kampanju za referendum.

Holandska vlada saopćila je kako se ne protivi sastancima u Holandiji na kojima bi se pružale informacije o turskom referendumu, "ali ti sastanci ne bi trebali pojačavati napetosti u našem društvu, i svako ko želi da organizira sastanak mora poštovati instrukcije vlasti kako bi se mogli garantirati javni mir i red".

Dodaje da turska vlada "ne poštuje ta pravila u ovom slučaju", prenosi AP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.