15.3.2017. 20:45
0
Agencija UN-a optužila Izrael za "režim aparthejda"
Jedna od agencija Ujedinjenih naroda u srijedu je objavila izvještaj u kojem optužuje Izrael da je uveo "režim apartheida" nad palestinskim narodom, čime je prvi put neko tijelo UN-a iznijelo takvu jasnu optužbu.

Izvještaj Ekonomskog i socijalnog vijeća za zapadnu Aziju (ESCWA) zaključuje kako je "Izrael uspostavio režim apartheida koji dominira cjelokupnim palestinskim narodom". Tu optužbu, koja se često čuje na račun Izraela, Jeruzalem odbacuje. 

Podtajnica te organizacije Rima Khalaf rekla je da je izvještaj prvi dokument neke agencije UN-a takve vrste koji "jasno i otvoreno zaključuje da je Izrael rasistička država koja je uvela sistem apartheida koji progoni palestinski narod". 

U njemu se "na temelju znanstvenog istraživanja i velikog broja dokaza" potvrđuje da je Izrael kriv za apartheid, rekla je Khalaf na otvaranju sjedišta ESCWA, agencije koja se sastoji od 18 arapskih država, u Bejrutu. 

Izraelski dužnosnici zasad nisu odgovorili na objavu izvještaja, prenosi Hina. 

(Fena / Haris Ahbabović)

UNIzrael
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.