16.3.2017. 14:37
0
Kip star 3.000 godina prebačen u Egipatski muzej, vjeruje se da je Ramses II
Egipatske vlasti u četvrtak su prebacile nedavno iskopani kip star tri milenija za koji se vjeruje da je kip drevnog kralja Ramsesa II u Egipatski muzej u centru Kaira, javila je državna novinska agencija Mena.

U izvještaju se navodi da su kolosa teškog 8,5 tona prebacile oružane snage u saradnji s ministarstvom antikviteta i da će biti restauriran u Egipatskom muzeju u blizini Velike piramide iz Gize, koja bi trebala biti svečano otvorena u  2018.

Kip je otkrila njemačko-egipatska arheološka misija u kvartu Kaira Matariya.

Prvi dio koji teži oko tri tone i uključuje velike dijelove kraljeve krune i glave, izvučen je iz blatne bare u prošloj sedmici. Drugi dio je izvučen u utorak izazivajuući aplauze i uzvike oduševljenja mještana.

Vjeruje se da je kvarcni kip visok osam metara prevobitno bio lociran u neotkrivenom hramu kralja Ramsesa II u blizini Hramova sunca u regiji drevnog Heliopoloisa, sada radničkog kvarta poznatog kao Matariya.

Kralj Ramses II jedan je od najstarijih faraona i treći je iz 19. dinastije. On je vladao starim Egiptom 66 godina, do iza 90 godine života, od 1279.  to 1213. godine prije Hrista.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.