21.3.2017. 10:52
0
Umro Martin McGuinness, bivši čelnik IRA-e
Martin McGuinness, bivši potpredsjednik vlade Sjeverne Irske i član stranke Sinn Féin, preminuo je u 66. godini, izvještava BBC.

McGuinness je patio od rijetke srčane bolesti.

Bivši lider IRA-e postao je mirotvorac i preuzeo dužnost u zajedničkoj vladi nakon Sporazuma na Veliki Petak potpisanog 1998. godine.

Postao je prvi potpredsjednik vlade 2007. godine, pridružujući se čelnicima Demokratske unionističke stranke (DUP) Ianu Paisleyu, Peteru Robinsonu i Arlene Foster.

Bivši zapovjednik IRA-e,McGuinness je u januaru dao je ostavku na mjesto zamjenika premijera Sjeverne Irske i otišao u penziju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.