25.3.2017. 21:00
0
Trump: Obamacare će se raspući, sačinićemo novi zakon za narod
Američki predsjednik Donald Trump poručio je danas da će zakonu o zdravstvenoj njezi koji je usvojen u vrijeme njegovog prethodnika Baracka Obame, takozvanom Obamacare, doći kraj, obećavši da će umjesto toga sačiniti novi, kako je istakao, sjajan zakon za Amerikance.

- Obamacare će se raspući, a mi ćemo sačiniti sjajan plan zdravstvene njege za narod. Bez brige! - napisao je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik je ovu poruku uputio dan nakon što je pretrpio najveći poraz od početka mandata u Bijeloj kući, jer je njegov prijedlog zakona, koji je trebalo da zamijeni Obamacare, povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Kongresa zbog nedovoljnog broja glasova među poslanicima njegove Republikanske partije, navodi AFP.

Trump i predsjednik Predstavničkog doma Paul Ryan bili su juče primorani da povuku prijedlog zakona neposredno uoči glasanja, jer nisu uspjeli da obezbijede dovoljnu podršku za njegovo usvajanje, ostavivši neispunjenim Trumpovo predizborno obećanje da će poništiti reformu svog prethodnika u oblasti zdravstvene njege.

- Loše stvari će se dogoditi Obamacareu. Nema mu mnogo pomoći. To sam rekao još prije godinu i po dana. Na kraju krajeva, on nije održiv - rekao je Trump juče nakon što je novi prijedlog zakona povučen.

Američki predsjednik je, takođe, nagovijestio da će to pitanje, koje je stvorilo podjele među samim republikancima, ostati na agendi Bijele kuće.

- Mislim da treba da pustimo da Obamacare ide svojim putem... On se urušava i uskoro će eksplodirati, i to neće biti nimalo slatko. A demokrate to ne žele. Dakle, oni će sami pružiti ruku kada budu spremni, a kada god budu oni spremni, spremni smo i mi - poručio je Trump.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.