27.3.2017. 14:24
0
Velika Britanija danas odlučuje o političkoj budućnosti Sjeverne Irske
Britanska vlada suočava se s rokom da li da produži pregovore o političkoj budućnosti Sjeverne Irske ili da obnovi direktnu kontrolu Londona.

Britanski sistem "direktne vladavine" koji funkcionira od 1972., najpogibeljnije godine u sjevernoirskom sukobu, do mirovnog sporazuma od Velikog petka, otvorio je put za prvu od nekoliko koalicija katolika i protestanata u  Belfastu.

Posljednja sjevernoirska vlada nacionalnog jedinstva raspala se u januaru u jeku sve dubljih sporenja između britanskih protestanata iz Demokratske unionističke stranke i irskog katoličkog Sinn Feina.

Sinn Fein povukao se u nedjelju iz razgovora koji imaju za cilj oživiti njegovo partnerstvo s Demokratskim unionistima, navodeći da pregovori nemaju perspektive. 

Britanski državni sekretar James Brokenshire suočava se sa zakonskim rokom od 16 sati u ponedjeljak da objavi šta će učiniti slijedeće, prenosi AP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.