27.3.2017. 22:10
0
Londonski napadač nije povezan s tzv. Islamskom državom
Britanska policija je u ponedjeljak objavila kako nije pronašla dokaze da je Khalid Masood, izvršitelj prošlosedmičnog napada na britanski parlament u kojem je poginulo četvero ljudi, bio povezan s tzv. Islamskom državom ili Al Kaidom, no da je očito bio zainteresiran za temu džihada, prenosi N1.

Masood je zabio automobil u skupinu pješaka na Westminster Bridgeu, ubivši troje i povrijedivši oko pedesetak ljudi, te je potom utrčao kroz vrata parlamenta i nožem usmrtio policajca prije no što je ubijen.

Neil Basu, viši državni koordinator za protuterorističke aktivnosti Velike Britanije, otkrio je kako ne postoje dokazi da je Masood bio radikalizovan 2003. u zatvoru, te naglasio da je ta tvrdnja čista pretpostavka.

Masood, 52-godišnjak rođen u Velikoj Britaniji, ranije je osuđivan za nanošenje teških povreda, posjedovanje hladnog oružja i remećenje javnog reda i mira, no nikad nije optužen za terorističku aktivnost.

"Čini se da je njegov napad bio slabo sofisticiran, temeljen na primitivnoj tehnologiji, jeftinim tehnikama koje je kopirao iz drugih napada, te da je imitirao retoriku čelnika tzv. Islamske države u vidu metodologije i napada na policiju i civile, no u ovom trenutku nemamo dokaza da je u tome sarađivao s nekim", saopćio je Basu.

"Znam kada, gdje i kako je Masood počinio svoja zvjerstva, no sad trebam saznati zašto", dodao je, pozivajući svakog ko je bio u kontaktu s napadačem na dan napada da se javi.

Ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd u nedjelju je rekla kako tehnološke firme trebaju više sarađivati sa sigurnosnim službama, te da moraju prestati omogućavati teroristima "tajno mjesto za komunikaciju" preko šifriranih poruka.

Mediji su prenijeli da je Masood poslao takvu poruku nekoliko trenutaka prije no što je izveo napad. 


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.