28.3.2017. 10:07
0
Preminuo slavni južnoafrički aktivista protiv apartheida Ahmed Kathrada
Slavni južnoafrički aktivista protiv apartheida Ahmed Kathrada, zatvorenik s otoka Robben i jedan od najbližih saradnika Nelsona Mandele u borbi protiv bjelačke vladavine, preminuo je u utorak ujutro u 87. godini.

Kathrada je bio među onima koji su osuđeni i proveli su zatvorsku kaznu skupa s Mandelom na suđenju u Rivoniji u 1964. koje je privuklo svjetsku pažnju i izložilo je svjetlu javnosti brutalni pravni sistem u režimu apartheida.

Kathrada je proveo 26 godina i tri mjeseca u zatvoru, od kojih 18 na otoku Robben.

Po ukidanju apartheida, on je služio od 1994 do 1999. godine kao parlamentarni savjetnik predsjednika Manfdele u prvoj južnoafričkoj vladi Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

- Ovo je veliki gubitak za ANC, širi oslobodilački pokret i Južnu Afriku u cjelini - navodi Neeshan Balton, čelnik Fondacije Kathrada, u izjavi za javnost.

"Kathy" je bio inspiracija milionima ljudi u raznim dijelovima svijeta, navodi on.

Njegov aktivizam protiv režima apartheida bijele manjine počeo je u 17. godini života, kada je bio jedan od 2.000 "pasivnih boraca" protiv apartheida uhapšenih u 1946. zbog prkošenja zakonima koji su diskriminirali južnoafričke Indijce,.

Ahmed Katharda preminuo je u bolnici u Johannesburgu  nakon operacije mozga, prenosi AFP. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.