30.3.2017. 8:17
0
UN-ovi eksperti za ljudska prava traže puštanje uhapšenih ruskih demonstranata
Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvali su u srijedu Rusiju da oslobodi demostrante koji su tokom vikenda hapšeni širom zemlje i da poništi sve osuđujuće presude koje su već izrečene, izvještava Reuters.


U zajedničkoj izjavi, nezavisni eksperti su kazali da Rusija ima pravnu obavezu da zaštiti ljude koji ostvaruju svoje pravo na osnovne slobode mirnog okupljanja, mišljenja i izražavanja.

Skoro 1.000 demonstranata koji su izašli na ulice zbog navoda o korupciji izrečenih na račun premijera Dmitrija Medvedeva uhapšeno je i određeni broj njih je dobio zatvorske i novčane kazne, saopćili su.

- Pozivamo vlasti da odmah oslobode sve demonstrante koji su još uvijek u pritvoru i da ponište osuđujuće presude koje su im izrečene - saopćili su specijalni izvjestioci UN-a o pravima na slobodu mirnog okupljanja, mišljenja i izražavanja i šef UN-ove radne grupe za arbitrarni pritvor.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.