10.4.2017. 10:59
0
Egipat: ISIL preuzeo odgovornost za dvostruki napad na koptske crkve
ISIL je preuzeo odgovornost za dva bombaška napada na koptske crkve na kršćanski praznik u nedjelju, u kojim je život izgubilo 47 osoba, prenosi Patria.
U eksploziji u gradu Tanta koji se nalazi 90 km sjeverno od Kaira život je izgubilo 29 osoba, a povrijeđeno je 71 u toku molitve u crkvi Mar Girgis. Tri sata kasnije, druga eksplozija pogodila je egipatski lučki grad Aleksandriju, pri čemu je život izgubilo 18, a povrijeđeno je 35 osoba.

Guardian piše da su ovo su posljednji u seriji napada na egipatsku kršćansku manjinu koja čini oko 10% populacije i koja je već duže vrijeme meta napada ISIL-a.

Napadi se dešavaju nekoliko sedmica prije planirane posjete Pape Franje Egiptu.

Kao odgovor na terorističke napade, egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje.

Prvo se dogodio napad u kršćanskoj koptskoj crkvi Mar Girgis u egipatskom gradu Tanti. Eksploziv je podmetnut u crkvu u kojoj je na misi na Cvjetnicu bilo oko dvije hiljade ljudi. Egipatska policija do sada je uhapsila dvije osobe osumnjičene za učešće u napadu.

– Eksplozija se dogodila u prvim redovima crkve, nedaleko od oltara, tokom mise, kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Egipta general Tarek Atiya. Snimke koje prenose egipatske privatne TV postaje pokazuju bijele zidove crkve prekrivene krvlju i razbijene klupe.

Druga eksplozija dogodila se ispred crkve svetog Marka u Aleksandriji, glavnom gradu Kopta. Bombaš samoubica raznio se ispred crkve kada ga je zaustavio jedan dužnosnik koji je također poginuo.

Vijesti o napadima došle su u vrijeme kada je Papa Franjo obilježavao Cvjetnu nedjelju na Trgu Svetog Petra.  

Papa se obratio Bogu moleći „da preobrati srca onih koji šire teror, nasilje i smrt, kao i onih koji proizvode oružje i njime trguju“.

Egipatski predsjednik je poručio u izjavi da napadi „neće zaustaviti odlučnost i volju egipatskog naroda da se bori protiv sila zla“.

Kršćani su sve više meta napada u Egiptu otkako je svrgnut bivši predsjednik Mohammed Morsi 2013. godine, poznat po islamističkim stavovima.

- Ovo nije prvi put da egipatski kršćani svjedoče ovakvim napadima, kaže Mina Thabet, specijalista za religijske manjine pri Egipatskom komitetu za prava i slobode sa sjedištem u Kairu. „Oni se osjećaju nesigurno, jer im niko ne osigurava neophodnu zaštitu“, objašnjava Thabet.

- Vlada je odgovorna za njihovu sigurnost, kaže on. „Borba protiv terorizma ne sastoji se samo u sili, potrebna je nova strategija – a kršćani plaćaju cijenu, podvlači Thabet, piše Guardian.

(NAP/Alen Avdić)
EgipatISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.