17.4.2017. 21:30
3
Turci organizovali masovne proteste u Istanbulu zbog Erdoganovih reformi i promjene Ustava
Sjedinjene Države su tražile od turskih čelnika poštivanje opozicije i slobode govora, dan nakon referenduma koji jača predsjedničke ovlasti Recepa Tayyipa Erdogana, ali nije održan u skladu s europskim standardima, procjenili su međunarodni promatrači.

Washington nije osporio rezultate referenduma, ali prenosi zabrinutosti promatrača OESS-a i poziva tursku vladu na poštivanje prava svih građana bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Prema promatračkoj misiji, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum je obilježilo i jednostrano medijsko praćenje.

"Demokracije su tim jače što više poštuju razna stajališta, posebice o teškim pitanjima", rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

"Sjedinjene Države i dalje podržavaju razvoj demokracije u Turskoj, za koju su bitni razvoj pravne države i slobode izražavanja", dodao je Toner u poruci novinarima.

Erdoganovi protivnici strahuju da bi rezultat referenduma mogao dovesti do apsolutne vlasti turskog predsjednika, dok jačaju napetosti nakon referenduma na kojem su tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržane ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

U međuvremenu, protivnici Recepa Tayyipa Erdogana izašli su na proteste širom Istanbula.

(Fena / Haris Ahbabović)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.