18.4.2017. 12:12
0
Turska: Pristrasne ocjene OSCE-a i PACE-a o referendumu
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske u saopćenju za javnost optužilo je OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i posmatračku misiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) za neobjektivnost i pristrasnost u procesu posmatranja referenduma u Turskoj.

Kako se navodi u saopćenju, Turska već dugi niz godina sarađuje sa OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na posmatranju izbora u toj zemlji, te je s tim u vezi ODIHR bio pozvan da posmatra referendum koji je održan 16. aprila i turske vlasti su širom zemlje u potpunosti sarađivale sa posmatračkom misijom.

Referendum u Turskoj ostvaren je sa izlaznošću od preko 85 posto, što može biti primjer drugim državama sudionicama OSCE-a, navodi se u saopćenju.

Posmatračka misija prethodno je upozoravala na činjenične greške i savjetovala da se ne prave procjene na osnovu nepotpunih informacija koje mogu rezultirati dezinformacijama.

- U tom kontekstu, nakon referenduma održanog 16. aprila, sa žaljenjem smo primijetili korištenje politički motiviranih i optužujućih izjava u zajedničkoj Izjavi o preliminarnim nalazima i zaključcima OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i posmatračke delegacije PACE-a, kao i tokom konferencije za medije. Čini se da je misija zanemarila činjenicu da se Vrhovni izborni odbor sastoji od predstavnika svih političkih partija u Velikoj narodnoj skupštini Turske. Ocjena kojom se sugeriše da proces referenduma nije ispunio međunarodne standarde je neprihvatljiva - saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske, dodajući da su političke izjave koje su došle od strane direktora OSCE-ovog ODIHR-a u vezi sa referendumom kratko prije njegovog održavanja, pokazale da je ova misija došla u Tursku s predrasudama i da je zanemarila principe objektivnosti i nepristrasnosti.

- Izvještaj o preliminarnim nalazima i zaključcima posmatračke misije odraz je pristrasnog pristupa i predrasuda - navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

(Fena/Alen Avdić)

TurskaOSCE
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.