21.4.2017. 21:59
0
Antonio Guterres održao prvi sastanak s Trumpom
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u petak je održao prvi kratki sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, uoči posjete ambasadora Vijeća sigirnosti UN-a Washingtonu naredne sedmice.

Guterres, koji je preuzeo dužnost od Ban Ki-moona u januaru, također se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, generalom H.R. McMasterom.

Čelnik UN-a imao je "interesantnu i konstruktivnu raspravu o saradnji između Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija", izjavio je portparpol UN-a Stephane Dujarric.

Guterres i Trump"saglasili su se da se ponovo sastanu u bliskoj budućnosti", dodao je on.

Ambasadori u Vijeću sigurnosti UN-a održat će radni ručak s Trumpom u ponedjeljak i sastat će se s američkim poslanicima na Capitol Hillu.

Ti razgovori će vjerovatno biti usmjereni na Sjevernu Koreju, Siriju, izraelsko-palestinski sukob i predložene američke rezove u finansiranju UN-a koji su povećali brige oko podsrške američke administracije svjetskoj organizaciji.

Američka ambasadorica Nikki Haley u petak je objavila tweet kako se nada "dovođenju članica Vijeća sigurnosti u Bijelu kuću u ponedjeljak da bi imali dijalog s predsjednikom iz prve ruke".

Tokom predizborne kampanje, Trump je odbacivao UN  kao "klub ljudi koji se jednostavno okuplja radi razgovora i dobrog provoda".


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.