23.4.2017. 20:00
0
Novi protesti u Istanbulu
U Istanbulu su danas održani novi protesti zbog ishoda referenduma održanog prije sedam dana kojim je otvoren put za proširenje ovlaštenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Na snimcima lokalnih televizijskih stanica vidi se kako protivnici novog predsjedničkog sistema mirno marširaju i nose transparente na kojima su slogani za poništavanje referenduma. 

Erdogan je proglasio pobjedu na referendumu za proširenje ovlaštenja jer je, na osnovu preliminarnih rezultata, opcija "da" osvojila 51,4 odsto podrške. 

Protivnici reformi tvrde da je bilo brojnih neregularnosti i moguće prevare tokom referenduma ukazujući i na odluku Izborne komisije kojom je omogućeno prebrojavanje listića bez pečata. 

Opozicione stranke podnijele su peticije za poništenje ishoda referenduma ali je Izborna komisija sredinom sedmice odbacila njihove zahtjeve. 

Demonstranti su tokom sedmice izašli na ulice Istanbula i drugih gradova u Turskoj, poput Ankare i Izmira. 

Juče je bilo nekoliko desetina hapšenja i objavljeni su nalozi za hapšenje sedam aktivista u Izmiru. 

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.