25.4.2017. 17:32
0
Palestinski premijer pozvao Njemačku da prizna palestinsku državu
Palestinski premijer Rami Hamdallah u utorak je pozvao Njemačku i međunarodnu zajednicu da priznaju palestinsku državu sa granicama od 4. juna 1967. godine sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, kazavši da bi to doprinijelo konačnom miroljubivom dogovoru sa Izraelom.

On ih je također pozvao da podrže zahtjeve palestinskih zatvorenika koji su već devet dana u štrajku glađu u izraelskim zatvorima, izvještava palestinska agencijaa WAFA.

Na konferenciji za novinare u Ramali sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom, Hamdallah je rekao da je jedina alternativa dvjema državama aparthejd u jednoj državi.

Hamdallah je izrazio nadu da će predstojeći sastanak između predsjednika Mahmouda Abbasa i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa u Washingtonu 3. maja rezultirati "postizanjem mira".

Gabriel je kazao da je dvodržavno rješenje najbolji način za mir između Palestinaca i Izraelaca.

Rekao je da se nada da će SAD raditi na implementaciji ovog rješenja, dodajući da će ekonomska pomoć Palestincima potaknuti mirovne napore i da je to u najboljem interesu Izraela jer će biti dobro i za Izrael ako Palestinci žive u razvijenom društvu.

Kazao je također da će Njemačka, koja pomaže Palestincima da izgrade svoje institucije i razviju ekonomiju u pripremi za vlastitu državu, nastaviti raditi sa njima putem zajedničkog međuministarskog komiteta.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.