27.4.2017. 20:45
0
U susret samitu o smjernicama za Brexit, zemlje EU potenciraju jedinstvo
Zemlje članice Evropske unije ujedinjeno se kreću ka dvogodišnjim pregovorima o izlasku Velike Britanije iz bloka, zaključak je sastanka ministara ovih zemalja u četvrtak, koji su kazali da postoji ogroman konsenzus o strogim smjernicama za njihove pregovarače koje će biti odobrene na samitu ovog vikenda.


Često podijeljene kada se radi o ključnim pitanjima, od izbjeglica do financijske krize, države EU su saopćile da nemaju većih pitanja ostavljenih za čelnike tokom samita koji će se održati u subotu, piše AP.

Michel Barnier, glavni pregovarač EU, dok je napuštao sastanak ministara vanjskih i evropskih poslova EU u Luksemburgu, kazao je da su "ujedinjeni".

- To je bio dosad nezabilježen znak povjerenja, jedinstva i konsenzusa 27 zemalja - rekao je zamjenik premijera Malte Louis Grech, koji je predsjedavao sastankom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, najsnažniji glas EU, također je kazala u četvrtak da Britanija ne treba misliti da će njen izlazak iz EU biti lagan.

Obraćajući se njemačkim poslanicima u Berlinu, Merkel je rekla da ima "osjećaj da neki u Britaniji još uvijek gaje iluzije, a to je gubitak vremena".

Očekuje se da pregovori o Brexitu započnu nekad poslije izbora u Velikoj Britaniji, kada nova vlast bude konstituirana.

Iz EU su saopćili da se pitanja od suštinske važnosti, poput tretmana građana jedne u drugoj zemlji članici, preostali troškovi koje Britanija treba platiti, te granična pitanja u Irskoj, trebaju riješiti prije nego se počne razgovarati o budućim odnosima.

- Bez napretka na mnogim otvorenim pitanjima u vezi s izlaskom, uključujući financijska pitanja, nema smisla držati paralelne pregovore o budućim odnosima - kazala je Merkel.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.