29.4.2017. 11:15
0
Brazilski demonstranti sukobili se sa policijom
Brazilski demonstranti u petak su palili autobuse i sukobili se sa policijom u nekoliko gradova, te su marširali ka rezidenciji predsjednika Michela Temera u Sao Paulu, tokom prvog generalnog štrajka u ovoj zemlji u više od dvije decenije.

Sindikati su pozvali na štrajk kako bi se izrazio 'bijes' zbog Temerovih pokušaja da se kroz parlament usvoje mjere štednje i prijedlozi zakona koji bi oslabili zakone o radu i srezali izdašan penzioni sistem, izvještava Reuters.

U centru Rio de Janeira zapaljeno je najmanje osam autobusa, a policija je ispaljivala suzavac i gumene metke na maskirane demonstrante.

Unatoč protestima, Temer i članovi njegove centralnodesničarske vlade štrajk su proglasili propalim. Oni smatraju da su sindikati namjerno blokirali javni saobraćaj kako ljudi ne bi mogli otići na posao.

Sindikati su štrajk proglasili uspješnim, ukazavši na učešće miliona radnika u ključnim sektorima kao što su autoindustrija, naftna industrija, školstvo, pa čak i bankarstvo. Štrajkovima je pogođeno svih 26 saveznih država i federalni distrikt.

Posljednji generalni štrajk u Brazilu dogodio se 1996. godine, kada su građani protestirali protiv privatizacije i reformi rada pod bivšim predsjednikom Fernandom Henriqueom Cardosom.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.