1.5.2017. 11:13
0
Macron: Ako ne bude reforme Evropske unije, imat ćemo 'Frexit'
Evropska unija se mora promijeniti ili suočiti s mogućnošću izlaska Francuske iz Unije, rekao je za BBC Emmanuel Macron, favorit u utrci za francuskog predsjednika.

Macron za kojeg se smatra da je proevropski političar ulazi u posljednju sedmicu kampanje u borbi s Marine Le Pen, desničarkom koja se protivi ostanku Francuske u evropskom bloku država.

Naredne nedjelje Francuzi će u drugom krugu izbora birati između Macrona i Le Pen. Desničarka dobija glasove onih koji su nezadovoljni Unijom i obećala je referendum o izlasku u EU. Također, ona osvaja sve više glasova u ruralnim i industrijskim područjima, jer obećava da će Francuska ponovo kontrolirati svoje granice i zaustaviti imigraciju.

-Za  Evropu sam, branim evropsku ideju i politiku, jer vjerujem da je to izuzetno važno za francuski narod i za njegovo mjesto u vrijeme globalizacjie – kazao je Macron u intervjuu BBC-u.

Ali, kako je istakao, neophodno je suočiti se s realnošću.

- Moramo slušati narod, a ljudi su ekstremno nezadovoljni, ljuti i nestrpljivi. Nefunkcionalna EU više nije održiva. Uvjeren sam da će moj mandat biti, dan nakon izbora, da reformiramo duboko i suštinski Evropsku uniju i evropski projekt – smatra Macron.

Nastavak djelovanja Unije po starom bi bila izdaja, smatra vodeći francuski kandidat.

- A,  neću da budem izdajnik. Dakle, nakon izbora ćemo, ako ne bude reforme EU, imati ili 'Frexit' ili Nacionalni front na čelu – istakao je Macron.

Prema anketama, Macron dobija podršku od oko 60 posto birača, dok je za Le Pen oko 40 posto francuskih birača.

(Fena/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.