4.5.2017. 9:08
0
Abbas i Trump istakli posvećenost postizanju historijskog mirovnog sporazuma
Predsjednici Mahmoud Abbas i Donald Trump u srijedu su kazali da su posvećeni saradnji kako bi postigli historijski mirovni dogovor između Palestinaca i Izraelaca.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, dvojica čelnika su istakli važnost započinjanja procesa koji će dovesti do istinskog mira, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Abbas je rekao da je njegov strateški izbor postizanje rješenja o dvije države - Palestina sa granicama iz 1967. i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, život u sigurnosti, miru i stabilnosti sa Državom Izrael.

On smatra da se svi problemi koji se tiču konačnog statusa mogu biti riješeni, uključujući izbjeglice i zatvorenike, na osnovu međunarodnog zakona i rezolucija UN-a.

Palestinski predsjednik je naglasio da je vrijeme da Izrael okonča svoju 50-godišnju okupaciju palestinskih teritorija.

- Mi smo sada jedini na ovom svijetu koji su još uvijek pod okupacijom. Izrael mora prepoznati palestinsku državu, kao što mi prepoznajemo Državu Izrael - izjavio je.

Abbas je također kazao da vjeruje u sposobnost predsjednika Trumpa i njegove administracije da stvore mir i zaustave patnje palestinskog naroda.

- Vi imate volju i želju da u tome uspijete, a mi ćemo biti vaši iskreni partneri u postizanju historijskog mirovnog sporazuma - rekao je Abbas.

Trump, s druge strane, je kazao da predsjednik Abbas već 24 godine istinski i hrabro radi na postizanju mira.

Istakao je svoju opredijeljenost za saradnju i sa Palestincima i sa Izraelcima kako bi se postigao mirovni dogovor među njima, naglasivši u isto vrijeme da niti SAD niti bilo koji drugi subjekt ne mogu nametati rješenje bilo kojoj strani. On je rekao da Palestinci i Izraelci moraju raditi zajedno kako bi postigli dogovor, a on će učiniti sve što je u njegovoj moći i sve što je potrebno da omogući postizanje rješenja.

Trump je također govorio o naporima njegove administracije da stvori ekonomske prilike za Palestince kroz partnerstvo sa privatnim sektorom, naglašavajući dubinu odnosa i poseban partnerski odnos koji postoji između njih.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.