7.5.2017. 21:26
1
U EU odahnuli nakon izbora Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika
Europski čelnici reagirali su vrlo brzo nakon zatvaranje biračkih mjesta u Francuskoj i čestitali novoizabranom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji se snažno zauzima za jačanje Europske unije, za razliku od njegove protukandidakinje Marine Le Pen.

"Sretan samo što su Francuzi izabrali europsku budućnost. Zajedno za jaču i pravedniju Europu", poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Povijest izgradnje Europske unije toliko je tijesno vezana uz francusku povijest i stoga je vaša javna rasprava koju ste vodili o mjestu Francuske u Europi odjeknula i preko granica zemlje kojom ćete predsjedavati", ističe u priopćenju Juncker.

"Čestitam Emmanuelu Macronu i Francuzima koji su izabrali slobodu, jednakost i bratstvo i rekli ne 'lažnim vijestima'", poručio je preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Računamo na Francusku, da ostane u srcu Europe i da zajedno mijenjamo našu Uniju kako bismo je približili građanima", poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Belgijski premijer Charles Michel uz čestitke Macronu poziva na zajednički rad na "novom europskom uzletu".

"Francuzi su glasali za Europu, za reforme i za budućnost", kaže šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfred Weber.

Iako je Macron bio izraziti favorit, u Europskoj uniji ipak su bili vrlo oprezni jer je gotovo nezamislivo da bi Unija mogla preživjeti Francusku pod predsjedanjem Marine Le Pen.

Ova 2017. godina smatra se ključnom za Europsku uniju, s obzirom na niz izbora u zemljama članicama u kojima je postojala opasnost dolaska populista na vlast, što bi bio dodatni šok nakon Brexita.

Dosad su strahovi onih koji se zalažu za projekt Europske unije nisu ostvarili, u Austriji krajem prošle godine izgubio je kandidat krajnje desnice, u Nizozemskoj također populisti nisu uspjeli postati najjačom snagom, a u Njemačkoj, gdje se parlamentarni izbori održavaju u rujnu, protueuropske snage po anketama ne prelaze izborni prag.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.