12.5.2017. 8:49
0
Nakon sastanka Trump -Xi uslijedio novi trgovinski sporazum između SAD-a i Kine
Po novom trgovinskom sporazumu, Sjedinjene Američke Države će moći uvoziti govedinu i zemni gas u Kinu, a američko tržište se otvara za kuhanu meso peradi i kineske banke, saopćio je u četvrtak američki ministar trgovine, javlja CNN.

Ovo je prvi znak napretka na 100-dnevnom planu aktivnosti koji su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili na njihovom sastanku na Floridi prošlog mjeseca.

Jedan od temelja Trumpove predsjedničke kampanje bilo je ponovno pregovaranje o uvjetima trgovanja između SAD-a i Kine, te je on prošlog mjeseca izjavio kako se nada skorom napretku u odnosima sa Kinom.

Po ovom sporazumu, Kina će dopustiti direktan uvoz američke govedine po prvi put nakon 2003. godine, dok će Sjedinjene Države do 16. jula izdati dozvolu za uvoz kuhanog mesa peradi iz Kine. SAD i Kina također su se dogovorile otvoriti puteve za izvoz zemnog gasa u tečnom stanju u Kinu, što bi koristilo objema zemljama.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je da će početni ugovor, koji će također otvoriti kinesko tržište za američke kompanije koje pružaju usluge elektronskog plaćanja i pomoći kineskim bankama da dobiju veći pristup američkom financijskom tržištu,  smanjiti američki trgovinski deficit s Kinom, ali nije pružio precizne procjene.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.