16.5.2017. 9:59
0
Izrael objavio zapisnik sa sastanka Trump-Netanyahu
Ured izraelskog premijera objavio je zapisnik s ranijeg sastanka Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa, sa namjerom da ojača izraelski zahtjev da Trump prebaci američku ambasadu u Jeruzalem. Zabilješke sa sastanka koji je održan uz ručak 17. februara u Bijeloj kući, javlja Xinhua, pravio je tadašnji vršilac dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Jacob Nagel.

Prema njemu, Netanyahu je upitan u vezi sa ambasadom, a on je odgovorio da „taj korak ne bi izazvao krvoproliće u regionu, kao što neki žele da uvjere predsjednika SAD“.

Neuobičajena objava je došla nakon što je Fox News utsvrido da je Netanyahu zamolio Trumpa da još ne prebacuje ambasadu u Jeruzalem.

- Izvještaj Fox Newsa je laž. Netanyahu podržava prebacivanje ambasade – objavio je ured izraelskog premijera.

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je još u nedjelju da preseljenje iz Tel Aviva možda i ne bi utjecalo na napore administracije za postizanjem trajnog mira.

Trump bi naredne sedmice trebao posjetiti Izrael u okviru svoje turneje na Bliskom istoku u pokušaju ostvarivanja napretka u mirovnim pregovorima. Očekuje se da će se susresti sa Netanyahuom,  i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Akt o preseljenju  ambasade u Jeruzalem je još 1995. godine  usvojio američki Kongres, ali su od tada svi predsjednici odlagali  provedbu odluke iz sigurnosnih razloga.

Status Jeruzalema ostaje jedno od temeljnih pitanja u izraelsko-palestinskog sukoba. Do sada, međunarodna zajednica ne prepoznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela, a niti jedna  država nije uspostavila ambasadu u Jeruzalemu.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.