18.5.2017. 15:07
0
Stoltenberg odbacio borbenu ulogu NATO-a protiv Islamske države
Čelnik NATO-a tvrdi da države članice raspravljaju da li da se pridruže međunarodnoj koaliciji u borbi protiv radikalne grupe Islamska država, ali je insistirao da alijansa neće poslati borbene trupe.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da "nikakva odluka nije donijeta. Rasprave su u toku".

Kazao je novinarima u Bruxellesu da "apsolutno ne dolazi u obzir da NATO izvodi borbene operacije".

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump izvrši pritisak na NATO da učini više u borbi protiv ekstremista u Siriji, Iraku i Afganistanu kada se sastane sa svojim savezničkim kolegama u Bruxellesu 25. maja.

NATO podržava koaliciju obukom i zračnim nadgledanjem. Države članice ne žele, međutim, da se NATO bori protiv Islamske države iako su sve također članice koalicije protiv ekstremista.

Vodeći general NATO-a u srijedu je preporučio da se Alijansa pridruži borbama, prenosi AP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.