20.5.2017. 18:48
0
SAD: Ženi koja je preživjela Holokaust uručena diploma srednje škole
Žena iz Minnesote u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je preživjela Holokaust u Drugom svjetskom ratu, maturirala je u srednjoj školi više od 70 godina nakon što su je nacisti onemogućili da to uradi u rodnoj Poljskoj.

Esther Begam imala je 11 godina 1942. godine kad je nacistička Njemačka izvršila invaziju na Poljsku i ona je bila prisiljena da radi, prvo u jevrejskom getu, a potom u radnom kampu.
 
Wayzata High School dodijelila je Begam diplomu ovog mjeseca, izvijestila je Kare-TV. Osamdesetosmogodišnjakinja je zgrabila i bacila uvis svoju plavu matursku kapu, što je popraćeno ovacijama prisutnih.

“Osjećaj je dobar”, rekla je Begam okružena praunicima.

Njen otac, koji je bio rabin, nije nikada više viđen nakon što je otišao da služi kao kapelan u poljskoj vojsci. Njena majka i mlađi brat ubijeni su u koncentracionom logoru Auschwitz. Njena starija sestra, koja je isto bila prisiljena da radi, nije preživjela torture.

“Imala sam veoma obrazovanu porodicu. Moj otac je govorio sedam-osam jezika”, rekla je Begam.

Po okončanju Drugog svjetskog rata, ostala je poptuno sama. Sa 17 godina udala se za momka koji je također preživio Holokaust i odselili su u Minnesotu u SAD-u.

Kad je svoju priču prije sedam godina ispričala đacima u pomenutoj srednjoj školi, jedan od njih upitao je za čim najviše žali.

“Očekivala sam da će reći kako žali što nisu pobjegli, sakrili se, sačuvali fotografije… Umjesto toga, ona je rekla kako jedino za čim žali je što nije maturirala u srednjoj školi”, rekla je učiteljica Candice Ledman koja je i došla na ideju da se Begam dodijeli diploma.

Prvobitno je škola odbila tu ideju, ali s dolaskom novog direktora, ta ideja je realizovana.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.