24.5.2017. 16:49
0
Otac bombaša iz Manchestera bio pripadnik grupe povezane s Al-Kaidom
Bivši libijski sigurnosni zvaničnik Abdel-Basit Haroun izjavio je u srijedu da je otac bombaša koji je izveo napad u Manchesterskoj areni bio pripadnik grupe povezane s Al-Kaidom u Libiji.


Haroun je kazao da je lično poznavao Ramadana Abedija, oca Salmana Abedija, i da je stariji Abedi bio pripadnik grupe Libijski islamski borci u 1990-im godinama. Grupa je tada bila povezana s Al-Kaidom.

Iako je grupa raspuštena, Haroun je kazao da je otac kasnije prešao u Selefijski džihadistički pokret, najekstremniju selefijsku grupu koju su slavili i Al-Kaida i Islamska država.

Haroun je kazao da se Abedi, koji je također poznat kao Abu Ismail, vratio u libijsku prijestonicu Tripoli.

Ramadan Abedi izjavio je u telefonskom razgovoru za Associated Press u Tripoliju da članovi njegove porodice "nisu fanatici koji se raznose među nevinim ljudima".

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.