24.5.2017. 19:40
0
Erdogan: Turska se neće ponašati kao "prosjak" prema EU
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu uoči razgovora s čelništvom EU da je na Bruxellesu da odluči želi li Tursku kao članicu bloka.


Obraćajući se novinarima uoči odlaska u Bruxelles, gdje će također prisustvovati samitu NATO-a, Erdogan je izjavio da Turska nije spremna da se ponaša kao "prosjak" kako bi dobila članstvo.

Napetosti između Ankare i Bruxellesa esakalirale su uoči referenduma od 16. aprila o širenju Erdoganovihh ovlasti, što je dovelo u pitanje turske ambicije za članstvom.

Erdogan će se sastati u četvrtak s predsjerdnikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i čelnikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom radi razgovora koji su najavljeni kao velika šansa da se spasi turski polustoljetni proces pridruživanja.

- EU nema poravo da gleda na Tursku kao na prosjaka. Reći ćemo im to. Šta još čekate nakon 54 godine - izjavio je on, ponavljajući nezadovoljstvo Ankare dužinom procesa pristupanja.

- Znam da čekate na nas da se povučemo (od članstva). Mi, međutim, kažemo kako je na vama da odlučite. I ako odlučite mi nećemo komplicirati vaš posao - kazao je turski čelnik, prenosi AFP. 

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.