26.5.2017. 16:33
0
Njemački mediji ismijavaju Trumpa: On ništa ne zna o našoj trgovinskoj politici
Američki predsjednik Donald Trump je na sastanku s evropskim liderima u Briselu u četvrtak rekao da su „Nijemci loši, veoma loši“, kritizirajući njemački trgovinski suficit, objavio je magazin Der Spiegel. Nakon susreta s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom uslijedio je širi sastanak iza zatvorenih vrata s evropskim liderima.
- Pogledajte milione automobila koje prodaju u SAD. Užasno. To ćemo zaustaviti  - rekao je Trump na sastanku, tvrdi Der Spiegel.

 Izvještaj navodi da je smanjnje trgovinskog deficita prioritet za Trumpa koji krivi Njemačku jer ima najveći suficit u trgovini sa SAD. Der Spiegel navodi da su Trumpove izjave iznesene i u svjetlu tvrdnji kako Berlin duguje „masivan iznos novca“ Sjevernoatlanskoj alijansi (NATO), o čemu je i ranije govorio američki predsjednik.

Međutim, Trumpovo kritiziranje Njemačke je odbacio Juncker koji se stavio na stranu Berlina. On je, prema tvrdnjama učesnika sastanka, branio koncept slobodne trgovine u prijateljskom, ali odlučnom maniru.

Njemački list Sueddeutsche Zeitung izvještava kako su predstavnici EU šokirani neznanjem američkog predsjednika i njegovih savjetnika u pogledu trgovinske politike EU. Američka delegacija, navodno, nije znala da države EU mogu samo zajednički ulaziti u trgovinske ugovore, a ne svaka zemlja pojedinačno. Trumpov savjetnik Gary Cohn je, kako prenose mediji, izjavio kako su carinske tarife između SAD i Belgije drukčije u odnosu na one između SAD i Njemačke!?

Dok rastu tenzije između Trumpove administracije i EU u pogledu trgovine, on je u više navrata najavljivao da ima namjeru nametnuti visoke carine na evropske proizvode. Ali, kako piše Sueddeutsche Zeitung, Evropska unija, bi u tom slučaju nametnula kontramjere.

(Fena/Alen Avdić) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.