26.5.2017. 20:30
0
Donald Tusk traži od G7 da održi sankcije protiv Rusije
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk zatražio je u petak od čelnika Grupe sedam industrijskih sila da se čvrsto drže svoje politike sankcija prema Rusiji zbog ukrajinske krize, dan nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio da Washington nema stava prema tom pitanju.

Dvadesetosmočlana EU i Sjedinjene Države uveli su sankcije Rusiji nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u 2014. i potom je podržavala pobunjenike na istoku zemlje.

Iako su čelnici EU do sada podržavali sankcije dok se krhki sporazum o primirju potpisan u februaru 2015. u Minsku u potpunosti provede, obećanje američkog predsjednika Donalda Trumpa o bližim vezama s Moskvom testiralo je riješenost EU da ostane jedinstvena.

- Rješenje sukoba može biti postignuto samo punom provedbom sporazuma iz Minska - izjavio je Tusk uoči samita koji je okupio čelnike Sjedinjenih Država, Njemačke, Franuske, Britanije, Italije, Japana i Kanade.

- Pošto od našeg posljednjeg samita G7 u Japanu (u 2016.) nisdmo vidjeli ništa što bi opravdalo promjenu u našoj politici sankcija prema Rusiji, apelujem na ostale čelnike G7 da potvrde tu politiku - izjavio je Tusk novinarima na Siciliji.

On je upozporio da bi ovogodišnji samit mogao biti najizazovniji u posljednjim godinama uzimajući u obzir velike razlike oko ključnih tema kao što su klimatske promjene i trgovina.

Tusk je reagirao na komentare ekonomskog savjetnika Bijele kuće Garyja Cohna u četvrtak koji se razlikuju od onih američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, koji je u više navrata kazao da sankcije moraju ostati na snazi do pune privedbe sporazuma iz Minska.  

- Mislim da predsjednik to razmatra. Upravo sada mi nemamo poziciju prema tome - kazao je Cohn, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.