1.6.2017. 11:43
0
Kina ostaje pri Pariškom sporazumu o klimi, bez obzira na Trumpov stav
Kina je saopćila da ostaje pri Pariškom sporazumu o klimi dok se čeka odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o učešću SAD u globalnom paktu za borbu protiv klimatskih promjena, javlja Reuters.

Izvori bliski Trumpu izjavili su ranije da je on bliži odluci o povlačenju iz dogovora. To bi dodatno produbilo jaz između SAD i saveznika, a SAD bi se pridružila Siriji i Nikaragvi, jedinim državama koje nisu učestvovale u dogovoru 195 zemalja svijeta u Parizu 2015. godine.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying navela je da dogovor nije bilo lako postići te da on predstavlja najširi mogući konsenzus međunarodne zajednice.

- Klimatske promjene su globalni izazov. Niti jedna država se ne može izuzeti iz ovoga - rekla je na brifingu za novinare.

Bez obzira na to šta druge države poduzmu, Kina će nastaviti sa svojim „zelenim“ razvojnim konceptom i jačanjem mjera za borbu protiv klimatskih promjena, a kako je definirano u ugovoru.

- Spremni smo raditi zajednički da zaštitimo Pariški sporazum, promoviramo pravila i regulacije iz nastavka razgovora i efektivno ih provodimo – rekla je Chunying.

Na pitanje da li će Kina razgovarati sa Trumpom o sudbini američkog učešća, ona je odgovorila samo da su obje države u bliskoj komunikaciji u pogledu brojnih tema, a to „uključuje i pitanje klimatskih promjena.“

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.