9.6.2017. 20:05
0
Juncker zaprijetio pravnom akcijom protiv antiimigrantskih članica EU
Čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u petak je zaprijetio pokretanjem potupka zbog kršenja sporazuma protiv članica EU koje odbijaju da prihvate svoje kvote izbjeglica.

- Naredne sedmice bavit ćemo se pitanjem da li da pokrenemo postupke o kršenju sporazuma ili ne. Odluka još nije donesena, ali ja kažem da sam za nju - izjavio je Juncker za sedmične novine Spiegel.

Istočnoevropske zemlje među kojima su Mađarska, Poljska i Slovačka nedvosmisleno su se usprotivile planu EU usvojenom u 2015. o preraspodjeli među članicama bloka 160.000 tražilaca azila iz Sirije, Eritreje i Iraka koji su prešli u Grčku i Italiju.

EU, zasićena odbijanjem nekih zemalja da prihvate svoj udio tražilaca azila, postavila je junski rok za njihov prihvat i zaprijetila sankcijama.

Upozoravajući da i sam gubi strpljenje, Juncker je izjavio da drastična mjera pokretanja pravnog postupka ima za cilj jasno staviti do znanja da su "odluke koje su donesene, pravila koja se moraju primjenjivati, čak i kada ste glasali protiv njih".  

- Ovdje je riječ o evropskoj solidarnosti i to ne bi trebala biti jednosmjerna ulica. Mora se odvijati saobraćaj u oba pravca - kazao je čelnik izvršnog tijela EU, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.