11.6.2017. 10:24
0
Francuzi danas izlaze na najneizvjesnije izbore u posljednjih 20 godina
U Francuskoj se danas održava prvi krug parlamentarnih izbora, piše agencija Patria.
Današnji izbori smatraju se jednim od najvažnijih izbora u modernoj historiji Francuske, jer birači više nisu "prisiljeni" birati između desnice i ljevice, već je tu i nekoliko novih opcija. 

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije mjesec dana formirao novu političku partiju REM (Republika u pokretu), i od njegove partije se očekuje da uzme veliki broj glasova. 

U najvećem strahu je Socijalistička partija, čiji su glasači u najvećem dijelu i glasali za Macrona na predsjedničkim izborima nezadovoljni politikom partije u zadnjem mandatu. 

Republikanska stranka desnog centra očekuje da će ostvariti značajan rezultat i da bi mogla igrati bitnu ulogu na političkoj sceni Francuske u narednom periodu. 

Od izbora puno očekuju i još dvije partije; radikalni desničarski Nacionalni front Marine Le Pen, kao i stranka krajnje ljevice Nepokorena Francuska.

Njihov predsjednik Jean-Luc Melenchon je na predsjedničkim izborima osvojio skoro 20 posto glasova, pa se očekuje da i na parlamentarnim izborima ostvari značajan rezultat i da njegova partija prvi put u historiji osvoji mandate u parlamentu. 

Macron vjeruje kako njegov REM može ostvariti pobjedu iako se radi o mladoj stranci punoj ljudi koji su se tek politički aktivirali. Ukoliko REM ne uspije u toj namjeri, Macron će se naći u velikim problemima, jer će samo mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti predsjednika morati tražiti koalicijske partnere i možda čak i ustupiti mjesto premijera kandidatu iz neke druge stranke. 

EU s pažnjom očekuje rezultate izbora. Svi su bili ohrabreni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, pa očekuju da i na današnjim izborima pobjedu ostvare proevropske snage. 

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan za dvije sedmice. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.