13.6.2017. 15:30
0
Palestinske vlasti optužuju Hamas za krizu u snabdijevanju Gaze strujom
Portparol Palestinskih vlasti Yousef al-Mahmoud optužio je Hamas, koji de facto vlada pojasom Gaze, da je odgovoran za krizu u snabdijevanju električnom energijom te opkoljene teritorije.

Al-Mahmoud je optužio, kako ih je nazvao, "one koji siju podijele u Hamasu" za krizu u snabdijevanju strujom, jer oni prikupljaju pristojbe za električnu energiju od 2007. godine, ne ulažući ta sredstva u vladin trezor.

On tvrdi da se vlada obavezala da plaća oko sedam miliona dolara mjesečno izraelskoj elektrodistribuciji za potrebe pojasa Gaze.

Al-Mahmoud je pozvao elektrodistribuciju iz Gaze da plati preostale mjesečne troškove za struju, koji se procjenjuju na deset miliona dolara i koju vlada kupuje od Izraelske elektroprivrede od 2007.

Kazao je da se potrebe za napajanjem Gaze strujom procjenjuju na 480 megavata, dok trenutno snabdijevanje strujom pojasa Gaze iznosi samo 143 megavata, od kojih je 120 megavata kupljeno od Izraelske elektrodistrubucije, a preostalih 23 megavata je kupljeno od  Egipta.

Ozbiljne nestašice električne energije u toj priobalnoj enklavi pogoršale su ionako teške životne uslove u njoj.

Izrael je također uništio jedinu elektranu u Gazi, koja je samo djelimično obnovljena, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.