18.6.2017. 9:00
0
Ujedinjeni Arapski Emirati poručuju: Ne vjerujemo Kataru!
Predstavnici vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrde da će biti potreban cijeli zapadni mehanizam monitoringa kako bi se Katar prisilio da ispoštuje dogovor koji nalaže da ova zemlja prekine navodnu podršku terorizmu, prenosi Patria.

Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova Emirata, koji se nalazi u Londonu gdje prikuplja diplomatsku podršku embargu, tvrdi da njihovi saveznici Saudijska Arabija, Egipt i Bahrein nemaju povjerenja u Katar.

- Radi se o promjeni ponašanja. Ako dobijemo strateške signale da će se Katar promijeniti, i da će prestati finansirati nasilne islamističke militante, onda imamo osnov za razgovor, ali moramo uspostaviti sistem monitoringa, a trebaju nam i naši zapadni prijatelji da u ovome igraju ulogu, kazao je Gargash.

On je dodao da je monitoring neophodan kako bi se osiguralo da Katar ne finansira ekstremizam, da ne pruža podršku Muslimanskom bratstvu, Hamasu i al-Kaidi. Katar je negirao podršku ovim grupama.

Guardian piše o izvjesnim diplomatskim naznakama da Emirati i Saudijska Arabija ne dobijaju zapadnu podršku koju očekuju, jer većina vlada odbija stati na bilo koju stranu, te zahtijeva smirivanje krize.

Ministar Gargash kategorično tvrdi da „ovaj krajnje ozbiljan spor nije lični ili porodični nesporazum, ili osveta među monarhijama, ili pokušaj da se utiče na vanjsku politiku Katara. Dokle smo voljni ići s ovim – sve do izolacije u Vijeću za kooperaciju Zaljeva“.

- 2014. smo pokušali rješavati probleme diplomatskim putem, ali nismo uspjeli. Emir Katara nije održao riječ, pa mu sad poručujemo da ćemo ga isključiti. Eskalacija me ne brine toliko, koliko me brine izolacija Katara, tvrdi Gargash i dodaje: „Posljednjih godina smo uvidjeli da je siva zona između ekstremizma i terorizma postala bolje definirana. Moramo se boriti protiv koncepta ekstremizma kako bi porazili terorizam.“

On je identificirao 59 pojedinaca koji slobodno hodaju Dohom, a koji su označeni kao teroristi ili finansijeri terorizma, uključujući 14 osoba koje su pod sankcijama SAD-a i 9 pod sankcijama UN-a.

Gargash kaže da je to "kao da ste ušli na mjesto zločina gdje se otisci prstiju Katara nalaze posvuda."

Guardian piše da su tenzije u Zaljevu dodatno porasle nakon što su u arapskim medijima objavljeni navodi da je vladajuća porodica Katara 2010. godine dogovarala sa bivšim libijskim liderom Muammarom Gaddafijem atentat na bivšeg vladara, kralja Abdullaha al-Sauda.

Gargash komentira napise kao „ogroman obrt i krajnje uznemirujuće“.

Spor se već širi izvan Zaljeva – Turska i Iran podržavaju Katar nudeći zalihe hrane, dok se afričke muslimanske zemlje i Pakistan nalaze pod pritiskom Saudijske Arabije da podržaju njen stav – do sada je to učinilo 6 afričkih zemalja.  

Ministar Gargash negira tvrdnje da je Saudijska Arabija glavni izvor ekstremizma na Bliskom Istoku, navodeći da se kraljevina suočava sa „problemima nasljeđa“ na najvišem nivou.  

On je dodao i to da Katar podržava al-Nusra Front, produženu ruku al-Kaide u Siriji, a da u Libiji podržava grupe al-Kaide kao što su Fighting Group, Derna Shura Council i Benghazi Shura Council.

- To je kao da igrate nogomet i otkrijete da jedan od vaših igrača u svakoj utakmici nastoji zadati autogol, ilustrira ministar vanjskih poslova Emirata, Anwar Gargash.

(Patria / Haris Ahbabović)

UAEKatar
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.