23.6.2017. 10:23
0
Republikanci prezentirali u Senatu prijedlog revizije "Obamacarea"
Predstavnici Republikanske stranke u Senatu pokrenuli su u četvrtak svoj plan revizije zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenog za vrijeme Baracka Obame, približivši se tako jedan korak bliže svom snu da povuku taj zakon, te da ga zamijene novim prijedlogom zakona koji će srezati program Medicaid za siromašne, ublažiti propise za osiguravatelje, te ukinuti veće poreze za osobe s visokim primanjima koji su doprinijeli finansiranju proširenja zdravstvene zaštite na milione ljudi.


Četiri konzervativna republikanska senatora su odmah izrazili svoje protivljenje ovoj mjeri, a drugi su izbjegavali da se očituju. Međutim, čelnik većine u Senatu Mitch McConnell je rekao da je otvoren za diskusiju, javlja AP.

Prezentacija ovog prijedloga okončala je dugo iščekivanje detalja o jednom od najstrože čuvanih prijedloga zakona posljednjih godina.

McConnell je sastavio prijedlog od 142 strane iza zatvorenih vrata, a predsjednik Donald Trump je na Twitteru kazao da "veoma podržava" taj prijedlog.

Demokrati su naveli da bi ova mjera rezultirala manjim vladim izdvajanjima sredstava za zdravstvo, većim cijenama zdravstvene zaštite za mnoge, te da bi potkopala rezultate postignute za vrijeme predsjednika Obame kada je oko 20 miliona Amerikanaca dobilo zdravstveno osiguranje.

(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.