24.6.2017. 10:40
0
WannaCry zarazio 55 prometnih kamera u Australiji
Prošle sedmice 55 prometnih kamera u Australiji zaraženo zlonamjernim ransomware sadržajem WannaCry. Prema dosadašnjim informacijama, do zaraze je došlo tokom održavanja, tj. u vrijeme kada je tehničar spojio zaraženi USB s uređajima koji koriste operacijski sistem Windows.


Kamere nisu spojene na internet te se zlonamjerni sadržaj zadržao na uređaju bez mogućnosti neposrednog daljnjeg širenja. Unatoč tome što su bile zaražene, kamere su nastavile raditi te je jedini pokazatelj zaraze zlonamjernim sadržajem bila činjenica kako su se kamere svakih nekoliko minuta ponovo pokretale.

Iz nadležne su službe objavili kako je ranjivost otklonjena te kako traje proces čišćenja zaraženih kamera.

Slučajevi zaraze zlonamjernim ransomware sadržajem WannaCry zabilježeni su ovog mjeseca i u tvornici automobila Honda gdje je zbog širenja došlo do prekida proizvodnje.

Unatoč tome što je glavnina štete napravljena sredinom maja, WannaCry je još aktuelan zato što velik broj korisnika nije poslušao savjet Microsofta te preuzeo najnoviju zakrpu, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

WannaCry
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.