24.6.2017. 12:55
6
Erdogan izbacuje Darwinovu teoriju evolucije iz škola
Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darwinovu teoriju evolucije "kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrijednosti".


Turska će time postati druga predominantno muslimanska zemlja koja je donijela takvu odluku, poslije Saudijske Arabije.

Tamnošnji nastavnici tvrde da je Darwinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom. 

Odluka bi trebalo da stupi na snagu od 2019. godine. 

"Izbacili smo kontroverzne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumiju problematiku", rekao je funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš. 

Prema njegovim riječima, izbacivanjem Darwinove teorije snagu će dobiti "lokalne i nacionalne vrijednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. 

Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu đaka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu. 

U komentarima na ovakvu odluku Ministarstva obrazovanja navodi se da je to posljedica želje vlasti da smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne turske države Kemal Ataturk. 

Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ona "u totalnoj suprotnosti sa islamskim učenjima", dok se na drugoj strani govori o potpunom prihvatanju ili djelimičnom, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.